Ένα κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας πάει να σβήσει…

Ένα από τα πιο παραδοσιακά και παλιά μαγαζιά του Συντάγματος είναι η οικογενειακή επιχείρηση ωρολογοποιών του Νικόλαου Σιδερή που λειτουργεί από το 1928 έως και σήμερα στον ίδιο χώρο. Ένα μαγαζί που έχει στις πλάτες του Μεγάλη Ιστορία στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση σημαντικών ωρολογίων της Αθήνας.

 

Όπως τα πολύ σπάνια ρολόγια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, τη Συλλογή της Αθηναϊκής Λέσχης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ένα εκ των οποίων έδωσε την πρώτη ώρα Ελλάδος σε ιδέα και εφαρμογή τότε του παππού Νικόλαου Σιδερή) και πολλά άλλα.

 

Το διατηρητέο ακίνητο που στεγάζεται το κατάστημα ανήκει στον ΟΑΕΕ και εδώ και κάποια χρόνια δεν ανανεώνουν το μισθωτήριο με χωρίς καμιά οικονομική εκκρεμότητα και τη πλήρη καταβολή του ενοικίου μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα άλλο ένα ιστορικό μαγαζί της Αθήνας να κινδυνεύει να κλείσει. Η διάθεση ενός νέου ανθρώπου να διατηρήσει μέσα στη κρίση μία τέχνη πολύ σπάνια στις μέρες μας που τείνει να εκλείψει, χρειάζεται την ηθική στήριξη όλης της Αθήνας και όλων των Ελλήνων.

 

sideris-orologopoiio

 

Το κατάστημα τότε και τώρα.

 

sideris-orologopoiio-2

 

Η πρόσοψη του καταστήματος (φωτογραφία του 1928)

 

sideris-orologopoiio-1

 

Ο παππούς Νικόλαος Σιδερής με ρολόι κοδονοστασίου δικής του κατασκευής

 

sideris-orologopoiio-3

 

Ο Ιωάννης Σιδερής με το ρολόι του Αστεροσκοπείου Αθηνών (2013)

 

sideris-orologopoiio-4

 

Δεύτερη και τρίτη γενιά ο Ιωάννης Σιδερής με τον Νικόλαο Σιδερή.

More in this category: « Κερτ Κομπέιν: δέκα εξομολογήσεις του "άγιου" της ροκ "Land Rover Defender" »
comments powered by Disqus