Μπαρ με ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα Featured

Μπαρ με ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα!

 

 

 

Καθώς το εναλλακτικό και το freestyle τείνουν να γίνουν το νέο mainstream, υπάρχουν DJs και στέκια τα οποία «σκάβουν» βαθύτερα και λένε «ναι» στο ειδικό, το ιδιοσυγκρασιακό και το εκλεκτικό.

Με τόσα bars να ανοίγουν σε κάθε γωνιά και γειτονιά της πόλης, η μουσική είναι παντού. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως αυτό που ακούμε εκεί έξω, ακόμη και όταν δεν είναι ακραιφνώς mainstream, εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα ομογενοποίησης, αντιγράφοντας άλλοτε τις playlists των ερτζιανών και άλλοτε τα τρέχοντα ηχητικά trends – είτε αυτό είναι η deep house και το dubstep είτε το swing και η cumbia. Ακόμη και το «εναλλακτικό» συχνά ταυτίζεται με εκείνη τη χιλιο-παιγμένη κασέτα με τα τραγούδια των James, Placebo και Depeche Mode. Και η κουλτούρα του shuffle ενισχύει την τάση για ένα ανακάτεμα μουσικών ειδών που συχνά δεν πολυβγάζει νόημα, κάνοντας πλέον το άλλοτε κραταιό freestyle ταμπέλα χωρίς περιεχόμενο. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις βέβαια: DJs που εστιάζουν σε συγκεκριμένα μουσικά είδη, ψάχνουν βαθύτερα και δεν διστάζουν να πάρουν το ρίσκο να παρουσιάσουν διαφορετικά sets χωρίς να έχουν στο νου τους τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Και υπάρχουν και στέκια τα οποία είναι φιλόξενα σε αυτήν την ιδιαιτερότητα. Σε αυτά θα αναφερθούμε εδώ. Ο κανόνας είναι πως όσο πιο εξειδικευμένο είναι ένα bar ή ένα club τόσο πιο καλά εκπαιδευμένο είναι και το κοινό του. Από τις ντισκοτέκ μέχρι τα goth clubs και τα ροκάδικα, ο κόσμος που συχνάζει σε αυτά συνήθως ξέρει τι θέλει να ακούσει και πηγαίνει ακριβώς γι’ αυτό. Εκεί η μουσική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και μετράει περισσότερο από τα ποτά, τα cocktails, την ατμόσφαιρα και το θεαθήναι.
Ή τέλος πάντων τα συμπληρώνει ιδανικά. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον η πολύ προσωπική ματιά των DJs του bar «Τσιν Τσιν» πάνω στον παντός είδους vintage ήχο, η χαλαρή downtempo άποψη του «metamatic:taf» γύρω από τη soul και την jazz, η βαθιά και ειλικρινής αγάπη για τα blues του ομώνυμου bar της οδού Πανόρμου αλλά και του –επίσης θρυλικού– bar «Γρανάζι» στο Περιστέρι. Τέλος το μεράκι, η γνώση και ο τρόπος με τον οποίο παίζονται τα ελαφρολαϊκά στον «Batman» του Νέου Κόσμου και στους «Λεγάμενους» του Περιστερίου είναι από μόνα τους οι λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη σε αυτά αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον οποιονδήποτε. Υπάρχουν βέβαια και bars τα οποία μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο μουσικό χαρακτήρα, όμως η ανοιχτή τους μουσική αντίληψη τα κάνει σημεία αναφοράς για τους μουσικόφιλους που αναζητούν το διαφορετικό. Από τα πιο «μουσικά» bars της πόλης είναι το «Cantina Social», το οποίο –χωρίς να έχει σαφή προσανατολισμό– είναι αρκετά ανοιχτόμυαλο ώστε να φιλοξενεί στο πρόγραμμά του βραδιές που εκτείνονται από την αισθησιακή και τη σκοτεινή πλευρά της disco μέχρι τις νέες post dubstep παραγωγές διά χειρός του resident DJ .flp, ο οποίος προτείνει underground διαμάντια μέσα από το blog Sound Injections.
Το δισκοπωλείο-bar «Habeat» των Εξαρχείων, πάλι, δίνει βήμα έκφρασης σε όλους τους DJs της underground dance σκηνής που παίζουν με δίσκους βινιλίου, ενώ στο επίσης λιλιπούτειο «Kazu» οι DJs (τσεκάρισε τις Τρίτες με την παρέα του δισκοπωλείου Vinyl Microstore ) νιώθουν –κι έχουν– την ελευθερία να χωρέσουν σε ένα set ετερόκλητα κομμάτια, τα οποία σπάνια θα ακούσεις σε οποιοδήποτε bar της πόλης. Ενδιαφέρουσες θεματικές μουσικές βραδιές και ασυνήθιστα tributes φιλοξενούν και τα bars « Spiti Cocktail Bar», «Tiki Athens», «The Drugstore», «The Gin Joint» και «Skullbar».
Στο τελευταίο, για παράδειγμα, έχει μηνιαίο residency η ομάδα Le Ciel, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά φορώντας ενδυμασίες από ήρωες των manga και των videogames αλλά και να τραγουδάει όλες τις γιαπωνέζικες pop και rock επιτυχίες. Παρόμοιο περιεχόμενο, σε πιο «παλιακό» όμως ύφος, έχει και η βραδιά 5 Decades of Japanese Music του «Spiti Cocktail Bar», η οποία αποκαλύπτει την απωανατολίτικη folk και blues, swing, jazz και bossa, rock ’n’ roll και garage μουσική από τα ’40s μέχρι τα ’60s. Ειδικό concept έχει και το μηνιαίο party Music Sounds Better with You (στις 28/3, στο «Key Bar» ), με τη resident DJ Astrogirl να φτιάχνει μπουκέτα από το μεγάλο και ανθηρό indie pop φυτώριο της Σουηδίας.

 

 

πηγή : www.athinorama.gr

More in this category: « Cabrio Bar Drinks & More Modbar Street Coffee Bike »
comments powered by Disqus